Detailní popis
Směs na chléb rustikální (bez lepku)
Složení:
Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, vláknina (lněná, jablečná), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl, jablkový prášek, chlebové koření.
Trvanlivost:
Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem.
Upozornění: Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce.
Výživové údaje ve 100g:
Energie 1448kJ/343kcal; tuky 1,7 g; z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g; sacharidy 71g; cukry 3,7 g; VLÁKNINA 8,2 g; bílkoviny 6,6 g; sůl 2 g
Trvanlivost:
Při dodržení skladovacích podmínek 12 měsíců.
Balení: 500g
Základní příprava
500g směs
475ml(g) vody
20ml oleje
15g čerstvého droždí
Postup pro pečení v běžné troubě
Vymíchejte těsto dle návodu. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod vlhkou utěrkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě při 180°C cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.
Slunečnicové kostky
Těsto připravte stejně jako na chléb, jen množství vody snižte na 465 ml. Vytvarujte obdélník cca 12x20 cm (vysoký asi 6 cm). Tu rozkrájejte na 6 čtverců (cca 6x6 cm), obalte ve slunečnicových semínkách a uložte na plech. Nechejte kynout asi 35 min. (dle teploty), chraňte před okoráním. Pečte při 210°C asi 20 min.