Detailní popis
Směs na chléb s chia semínky (bez lepku)
Složení
Bezlepkový pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, chia semínka (5%), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl.
Skladování: Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem.
Upozornění: Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce.
Výživové údaje ve 100g:
Energie 1454kJ/344kcal; tuky 3g; z toho nasycené mastné kyseliny 0,4g; sacharidy 67g; cukry 3,5g; VLÁKNINA 9,5g; bílkoviny 7,5g; sůl 1,9g
Trvanlivost
Při dodržení skladovacích podmínek 12 měsíců.
Balení: 500g
Základní příprava
500g směs
500ml(g) vody
20ml oleje
15g čerstvého droždí
Postup pro pečení v domácí pekárně
Do pečící nádoby nalijeme vlažnou vodu, olej, rozdrobíme čerstvé nebo sušené droždí a přidáme směs na chléb. Doporučená dávka droždí a vody se týká programů na bezlepkové pečení s délkou kynutí cca 45-50 min. a cca 60 min. pečení. Během kynutí by už nemělo být znovu intenzivněji promícháváno.
Podle typu pekárny a délky použitého programu můžeme upravit teplotu vody a množství droždí. Pokud je chléb propadlý a překynutý (větší a nerovnoměrné póry ve střídce), snížíme dávku droždí nebo použijeme chladnější vodu. Je-li chléb naopak nedokynutý, má hutnější strukturu a tendenci na povrchu praskat, použijeme více droždí nebo teplejší vodu. Během prvních minut míchání je dobré měkkou stěrkou shrnout suroviny ulpělé na stěnách nádoby do těsta. Chléb krájíme až zcela vychladne.
Postup pro pečení v běžné troubě
Podle receptu smícháme všechny suroviny najednou a prohněteme. Dobře zpracované těsto necháme chvíli odpočinout (cca 5 min) a pak jím naplníme DŮKLADNĚ vymazanou formu. Tvarovat můžeme lehce naolejovanými dlaněmi nebo můžeme podsypávat bezlepkovou hladkou moukou, např. pohankovou. Vytvarovaný váleček z těsta můžeme také obalit ve směsi semínek. Chlebovou formu plníme cca do 3/5. Necháme kynout 45-60 min. (při teplotě 35°C) a chráníme před okoráním. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C 60 minut. Volíme spodní a horní ohřev.
Pro přípravu drobnějšího pečiva (např. bulky, dalamánky, bagetky či ciabatty) ubereme z receptury asi 20ml vody. Zpracováváme jako chléb. Pro pečení baget volíme raději vlnitý plech. Menší kusy kynou cca 40 min., poté pečeme při vyšší teplotě (i 220°C) asi 20-25 min.
Do pečící nádoby nalijeme vlažnou vodu, olej, rozdrobíme čerstvé nebo sušené droždí a přidáme směs na chléb. Doporučená dávka droždí a vody se týká programů na bezlepkové pečení s délkou kynutí cca 45-50 min. a cca 60 min. pečení. Během kynutí by už nemělo být znovu intenzivněji promícháváno.